Sabljasta trnovratka (Tetrix subulata)

  • Domov
  • Sabljasta trnovratka

Družina: trnovratke (Tetrigidae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-15 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: močvirni predeli, obrežna vegetacija, svetli poplavni logi, vlažni travniki, robovi grmišč

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznamo jih po trnato (sabljasto) podaljšanem izrastku na oprsju (pronotum), ki se izteza nad močno zakrnela prednja krila in se navadno konča nekoliko pred konico zadnjih kril. Obarvanost telesa zelo variira, osebki so lahko bledo-, sivo- do intenzivno rdečerjave barve, pogosto tudi lisasti, po zgornji strani pogosto svetlejši ter enovito obarvani. Tipalnice so kratke, dvobarvne, v spodnji polovici svetlejše. Oprsje je v sprednjem delu rombasto razširjeno, po zgornjem delu plosko, večinoma gladko ali z raztreseno posejanimi, drobnimi bradavičkami, s topim grebenom, ki se izteza vzdolž celotnega oprsnega trna. Noge so kratke, zadnje noge imajo močno povečana in okrepljena stegna, ki imajo občasno belo črto in so po zgornjem robu nekoliko temnejša, večinoma rahlo bradavičasta.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na vlažna okolja, kjer živi skrito v nizki podrasti. Ker je drobna in neopazna, jo večinoma prezremo, čeprav je precej pogosta. V nevarnosti skoči in tudi poleti daljše razdalje. Odrasli osebki se lahko pojavijo že zgodaj marca ali celo v februarju v sončnih in toplih dneh. Samci za privabljanje samic ne uporabljajo stridulacije, ampak se jim počasi približujejo, pri čemer se rahlo tresejo, samice pa odgovorijo z dvigovanjem zadnjih nog. Tako odrasli kot ličinke se hranijo z rastlinskimi deli.

 

Podobne vrste: Ceperojeva trnovratka (Tetrix ceperoi) - Bolivarjeva trnovratka (Tetrix bolivari) - navadna trnovratka (Tetrix undulata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti