Dvopika trnovratka (Tetrix bipunctata)

  • Domov
  • Dvopika trnovratka

Družina: trnovratke (Tetrigidae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: sončna in suha mesta v gozdovih, gozdni robovi, peščeni kraji, robovi suhih travnikov, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj kompaktna kobilica s trnato podaljšanimi prednjimi krili, ki so kratke in segajo do konca zadka. Obarvanost zelo variira, osebki so lahko bledo-, sivo- do intenzivno rdečerjavo marmorirani, z značilnima temnejšima, poševnima lisama na zgornjem delu kril (ki pa lahko tudi manjkata). Tipalnice so kratke, rjavkaste. Oprsje je s strani okrepljeno s priveski prednjih kril, ki tvorijo ščitast "oklep". Prednja krila segajo čez oprsje in so v obrisu podolgasto ščitasta, večinoma z dvema temnima lisama in svetlejšim grebenom po hrbtišču, ne presegajo zadnjih nog. Te so kratke, sivorjave, pogosto rahlo marmorirane, zadnje noge imajo močno povečana in okrepljena stegna.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja v bolj suhih, sončnih in pogosto razgaljenih peščenih ali kamnitih mestih ob gozdnih robovih in na suhih traviščih. Prehranjuje se z mahovi, algami, lišaji in mladimi rastlinskimi poganjki. Odrasli prezimijo in se pojavljajo skozi vso leto, z viškom spomladi in jeseni. Ličinke so podobne odraslim, le da nimajo razvitih kril, pogosteje jih opazimo v poletnem času.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): stisnjena trnovratka* (Tetrix depressa) - navadna trnovratka (Tetrix undulata) - dolgotipalčna trnovratka (Tetrix tenuicornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti