Navadna ježevka* (Tachina fera)

  • Domov
  • Navadna ježevka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-16 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: čistine in gozdni robovi, grmovnata mesta, cvetoči travniki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velika, "muholika" goseničarka s prepoznavnim oranžnorjavim zadkom in črno osrednjo liso. Glava je rumenkasta, s podolžnima rdečima čelnima črtama in temnejšim temenom. Tipalnice so precej velike, betičaste, rjave, končni segmenti so črni in povečani. Oprsje je črnikasto ali temnosivo, poraslo s togimi, črnimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je velik, polkrožen, temnorjav. Zadek je širok, zaobljen, na zadnjem delu porasel s togimi ščetinami, večinoma rumeno- ali rdečerjav, ob straneh in na zadnjih segmentih zadka se pogosto pojavljajo sivkaste lise. Osrednja črna proga na zadku je v sredini zožena, skoraj vedno se konča kot ostnata konica na koncu 5. segmenta. Krila so prosojna, le v sprednjem delu rumenorjava in krepko ožiljena. Noge so večinoma temne, redkeje rdečerjave, ščetinastodlakave, sprednja stopalca (tarzi) so večinoma rumenkasta, redkeje rjava.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do septembra. Večinoma letajo v sončnih, toplih dneh od cveta do cveta, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke so paraziotidi (delni paraziti), ki zajedajo gosenice nekaterih sovk (Noctuidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veletipalčna ježevka* (Tachina magnicornis) - goseničarka (Phryno vetula) - goseničarka (Gonia spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti