Vrtni krešič (Carabus hortensis)

  • Domov
  • Vrtni krešič

Družina: krešiči (Carabidae: Carabinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 23-30 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: senčni listnati (predvsem bukovi) gozdovi, parki, mejice in grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki hrošči s krepkimi čeljustmi. Glava je črna, podolgasta, z velikimi očmi, čeljusti so kratke, z notranje strani ravne. Tipalnice so dolgočlenaste (2. členek je mnogo krajši od 1.), črne. Oprsje je "ščitasto", bleščeče črno, rahlo hrapavo, ob robovih ukrivljeno v obliki črke S, pri dnu ob straneh podaljšano v kratka, krpata izrastka. Pokrovke so bleščeče črne s kovinsko vijoličastim ali zelenkastim leskom (predvsem ob robovih), ovalne, nad sredino rahlo razširjene, s serijo vzdolžnih, bakrenastih jamic (po dve seriji na hrbtnem delu in manjše jamice vzdolž roba) in z zelo finimi, ostrimi, vzdolžnimi brazdami. Noge so dolge, bleščeče črne, stegenca so krepka, goleni imajo na konceh velike trne.

 

Obnašanje in razvoj: pretežno gozdna vrsta, ki je aktivna nekje od aprila do septembra. Čez dan se skrivajo pod vejami, debli, kamenjem in odpadlim listjem. So aktivni plenilci, ki lovijo žuželke, polže slinarje, lotijo pa se tudi mrhovine. V nevarnosti lahko močno uščipnejo, iz zadka pa lahko izločijo smrdljivo, jedko tekočino. Ličinke so bleščeče črne, z oklepljenimi segmenti, ploske in z močnimi čeljustmi, prav tako živijo na tleh in so plenilke.

 

Podobne vrste: gozdni krešič (Carabus nemoralis) - debeloglavi krešič (Carabus irregularis) - verigasti krešič (Carabus catenulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti