Marmorirani košeninar* (Tipula (Pterelachisus) submarmorata)

  • Domov
  • Marmorirani košeninar*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-22 mm

Razširjenost: redko (?)

Življenjski prostor: svetli gozdovi, čistine, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je drobna, sivkasta, oči so pod glavo zbližane. Tipalnice so temne, le prva členka sta rumenkasta. Oprsje je sivo, predprsje (prescutum) v sredini z vzporednima, temnima pasovoma in manjšima obstranskima pasovoma. Krila so prosojna, krepko ožiljena, s črno, dobro vidno pterostigmo, rahlo lisasta, z večjo belo liso v centralnem žilnem okencu. Zadek je dvobarven, v sprednjem delu je rdečkastorjav (pogosto z osrednjo sivo linijo), proti koncu postane sivkast. Pri samicah se podaljša v rdečerjavo leglico (ovipostor), ki ima ozka, skoraj ravna cerka, pri samcih je nekolik oodebljen in s priveski. Noge so zelo dolge in tanke, stegenca so skoraj v celoti oranžnorjava, le na kolencih pogosto črnikasta, goleni in stopalca so črna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do julija, čez dan se večinoma skrivajo v podrasti, na drevju ali med listjem in so okorni letalci. Hranijo se z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Ličinke so črvasto vlajaste z značilno "masko" na zadnjem delu zadka in živijo v vlažnih do zelo mokrih mestih, kjer se hranijo z odmrlimi rastlinskimi deli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnožilni košeninar* (Tipula varipennis) - naprašeni košeninar* (Tipula irrorata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti