Mehkodlakavi košeninar* (Tipula (Pterelachisus) pabulina)

  • Domov
  • Mehkodlakavi košeninar*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-20 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, grmovnata mesta, obvodno rastje, mejice, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje veliki košeninarji. Glava je sivkasta, z velikimi očmi. Tipalnice so črnikaste, dolgočlenaste, prva dva členka sta rumenkasta, ostali so temni, osrednji členki so porasli z dlakami tudi nad bazalnim delom. Zgornji del oprsja (prescutum) je sivkast z dvema rjavima, vzdolžnima linijama v obliki črke V, med katerima poteka zelo ozka črta, obstransko sta še dve manjši lisi. Krila so prosojna, z okrepljenimi, črnimi žilami, temno pterostigmo blizu katere je pogosto še ena, manjša temna lisa, brez izrazitejše svetle lise. Zadek je umazano- do sivorumen, mehkodlakav, z osrednjo, rahlo zabrisano linijo, pri samici je koničasto podaljšan v ozek, dolg, rdečerjav ovipozitor (leglica), pri samcih je betičasto povečan, na 9. segmentu s kratkima, krpatima, rdečerjavima priveskoma. Noge so tanke, dolge, stegenca so rumenkasta s temnimi obkolenčnimi deli, goleni in stopala so večinoma temna.

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri večini drugih košeninarjev. Odrasli so aktivni nekje od maja do junija, večinoma se zadržujejo v gozdovih in na senčnih mestih, čez dan pogosto počivajo v podrasti. Ličinke živijo v vlažnih tleh, pogosto kjer je trohneč les in žagovina.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnolisasti košeninar* (Tipula truncorum) - rumenočrtasti košeninar* (Tipula flavolineata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti