Bezgova velenoga grizlica* (Macrophya alboannulata)

  • Domov
  • Bezgova velenoga grizlica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, predvsem gozdni robovi in grmovnata mesta z bogato vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velike rastlinske ose z bleščeče črnim telesom in značilnimi belimi lisami in črtami. Glava je široka, črna, po temenu bolj ali manj gladka, s tremi očesci na temenu ter velikimi, črnimi očmi. Ustni deli (predvsem ustnica - labrum, ki je pri samcih včasih le ozko črno obrobljena ob robovih, nikoli črnikasta) so beli, črno obrobljeni. Tipalnice so črne, prva dva členka sta mnogo manjša od ostalih, tretji členek je izrazito daljši od četrtega. Oprsje (pronotum) je bleščeče črno, v sprednjem delu krepko belo obrobljeno. Ščitek (scutellum) je bleščeče črn, večinoma z dvema belima pikama, ki lahko tudi manjkata. Krila so prosojna, rahlo zatemnjena, s krepkimi, črnimi žilami in ozko podolgasto ter rahlo betičasto pterostigmo (obarvano žilno okence ob zunanjem robu kril). Zadek je črn, krajši od kril, z belim pasom v sprednjem delu. Noge so precej dolge (še posebej zadnje), z izrazito kremasto belo lisastimi golenci (tibiae) predvsem na srednjih in zadnjih nogah (obrtec - trohanter je bel!), ki imajo tudi izrazit trn z notranje strani, srednja in zadnja stegenca so v celoti črna.

 

Obnašanje in razvoj: gozdno-grmovna vrsta. Odrasli so aktivni nekje od maja do junija, zadržujejo se v nizki podrasti ali med spodnjimi vejami dreves. Ličinke (pagosenice) so gole, po zgornji strani sivkaste in s črnimi pikami ob straneh, spodnja stran je belkasta. Glava je rumenkasta z velikimi, temnimi očmi in črno liso na temenu. Hranijo se z listi bezga (Sambucus sp.) ter nekaterih trav (Poaceae) in ostričevk (Cyperaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): baldrijanova velenoga grizlica* (Macrophya albicincta) - belopika velenoga grizlica* (Macrophya albipuncta) - grozdičevna velenoga grizlica* (Macrophya ribis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti