Mali rastlinojedi potapnik (Hydrochara caraboides)

  • Domov
  • Mali rastlinojedi potapnik

Družina: rastlinojedi potapniki (Hydrophilidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-18 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: manjše vodne površine, mlake, ribniki, vodni jarki ter mrtvice z gostejšo vodno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, ovalno in hidrodinamično oblikovano, bleščeče črno z zelenkastorjavim leskom, gladko. Glava je široka, z velikimi očmi. Obustna tipala (palpi) so zelo povečana, rumenkasta, dolgočlenasta. Prvi členki tipalnic so rumenkasti, drobni, končni členki so povečani v kijast del, temni. Oprsje je ob straneh zaokroženo, zgoraj široko kot glava, v spodnjem delu široko kot pokrovke (z bolj ali manj ravnima robovoma), gladko in drobno pikčasto. Ščitek (scutellum) je trikoten, dobro viden. Pokrovke so ovalne, pri sredini rahlo širše kot v zgornjem delu, proti dnu nekoliko koničasto zoženo, z vzdolžnimi serijami pikčastih luknjic. Noge so dokaj krepke, črne do črnorjave, goleni imajo na spodnjem delu daljše trnate izrastke z notranje strani, stopalca (tarzi) so porasla z rumenorjavimi, ščetinastimi plavalnimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: vodni hrošč, ki poseljuje manjše stoječe vode, mlake in ribnike. Odrasli so aktivni skoraj večji del leta, hranijo se z rastlinsko hrano. Po parjenju samica odloži jajčeca v poseben kokon, ki ga uvije med liste rastlin, pri tem je samec še pogosto v njeni bližini. Ličinke so roparske in plenijo manjše vodne členonožce. Imajo dokaj veliko glavo z velikimi čeljustmi, ob straneh na zadku so porasle z ščetinastodlakavimi izrastki. Vrsta je zaradi izgube habitatov marsikje močno nazadovala.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetlonogi mali potapnik (Hydrochara flavipes) - veliki rastlinojedi potapnik (Hydrophilus piceus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti