Hrušev zelenček (Phyllobius pyri)

  • Domov
  • Hrušev zelenček

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Phyllobiini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: sadovnjaki, svetli gozdovi, mejice, logi, grmovnata mesta, redkeje travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samci so ožji in podolgovati, medtem ko so samice nekoliko bolj ovalne in čokate. Telo je v osnovi temno, poprhnjeno z drobnimi luskicami in poraslo s poleglimi dlačicami, ki so lahko zelenkasto-, bakreno- ali bronastorjave barve z rumenkastim odtenkom. Glava je podaljšana v rahlo ukrivljen, kratek in čokat rilček. Oči so temne, rahlo izbočene (kar je dobro vidno z vrha). Tipalnice so prelomljene, na bazi s črno liso, prvi členek je betičast in tako dolg kot ostali del tipalnic, členki na vrhu so nekoliko povečani in temni. Oprsje je ob straneh zaobljeno, na zgornjem in spodnjem robu ravno, v spodnjem delu ožje od pokrovk. Ščitek (scutellum) je droben, bel. Pokrovke so podolgaste, zgoraj ravne (le v ramenskem delu rahlo izbočene), nad sredino zelo rahlo vbočene, proti dnu se koničasto zaoblijo, pogosto so na njih vzdolžne črte, ki ustvarjajo "pisane" pasove. Noge so rjavkaste do bronaste, stegenca (femori) prednjih nog so odebeljena in z dobro vidnim trnom na notranji strani, zadnje stegence ima pogosto svetlo liso.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se večinoma pojavljajo na sadnem drevju, kjer se hranijo z listi in obžirajo cvetove in pelod (le zelo redko lahko povzročijo večjo škodo), pogosto pa se pojavljajo tudi v podrasti. Aktivni so od sredine aprila do junija. Ličinke živijo v tleh in se hranijo z drobnimi koreninicami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): večerni zelenček* (Phyllobius vespertinus) - trnati zelenček* (Phyllobius calcaratus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti