Samotni robatoprsec* (Agonum (Olisares) viduum)

  • Domov
  • Samotni robatoprsec*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: bolj vlažna mesta ob robovih gozdov, med grmovjem, mejice, tudi robovi njiv

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bleščeče črno z rahlo kovinsko zelenim ali modrovijoličastim leskom. Galava je precej velika, s krepkimi čeljustmi in rahlo izbočenimi očmi. Tipalnice so temne, segajo nekje do konca oprsja, prva dva členka sta krajša od tretjega. Oprsje (pronotum) je široko ščitasto, ob zunanjih straneh zaobljeno in z ozkim, ostrim robom (to je dobro vidno na spodnjem delu oprsja, kjer je rob vbočen in je oprsni del zožen v "vrat"), na vrhu rahlo konkavno in z ostrejšima stranskima konicama. Pokrovke so podolgaste, nekje nad sredino se začnejo zaobljeno ožiti, na koncu zadka so rahlo izbočene. Na obeh polpokrovkah so razločne brazdaste črte, ki jih je večinoma po 7 na vsaki strani. Noge so večinoma črne, zadnje noge so dokaj dolge, stegenca (femori) so pri vseh parih nekoliko okrepljena, goleni (tibiae) so včasih rjavkasto nadahnjene.

Vrste iz rodu Agonum so zelo težavne za prepoznavanje in jih je na terenu zelo težko določiti do vrste.

 

Obnašanje in razvoj: talna vrsta, ki je aktivna tudi podnevi. Odrasli so aktivni nekje od maja naprej in so aktivni plenilci manjših nevretenčarjev. Zadržujejo se pod kamni, lesom ali v listju, pogosto jih opazimo na gozdnih poteh in obcestnih robovih. Ličinke so prav tako plenilske, imajo veliko, rjavo glavo z močnimi čeljustmi, ostalo telo je bledorumenkasto. Živijo v tleh ali med trhlim lesom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Müllerjev robatoprsec* (Agonum muelleri) - nežni robatoprsec* (Agonum gracile) - ploskorobi robatoprsec* (Agonum emarginatum) - bleščeči robatoprsec* (Agonum micans).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti