Dlakasta čopka (Herminia tarsicrinalis)

  • Domov
  • Dlakasta čopka

Družina: neprave sovke (Erebidae: Hermininae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 28-32 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi z bogato podrastjo, mejice, grmovnata mesta, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so v mirovanju trikotno zložena ob telo in so večinoma sivo- do rumenkastorjava, z jasno izraženimi tremi prečnimi linijami. Najvišja črta se ob robovih ukrivi navzgor, sicer je ravna, rahlo nažagana, srednja črta je podobna ukrivljeni črki W z dolgim stranskim krakom, najnižja črta je najširša in skoraj ravna. Značilen je tudi naprašen, temnorjav pas nad osrednjo črto v katerem se pogosto nahaja majhna, neizrazita (!) polmesečasta lisa. Temno obrobljen je tudi zunanji marginalni rob, ki je porasel z dlačicami. Zunanji rob prednjih kril je rahlo izbočen, razločno koničast. Zadnja krila so bledo sivorjava, prav tako s prečnimi in marginalno črto.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni, čez dan se skrivajo v gosti podrasi ali na listju dreves. Letajo nekje od maja do julija. Gosenica je temnorjava, kratko ščetinastodlakava, z značilnim <<< vzorcem na hrbtu. Hrani se listjem, pogosto tudi z ovenelimi listi.

 

Podobne vrste: sivkasta čopka (Herminia grisealis) - peresasta čopka (Herminia tarsipennalis) - pipalkasta bradačka (Polypogon tentacularia) - lunasta srparka (Zanclognatha lunalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti