Pipalkasta bradačka (Polypogon tentacularia)

  • Domov
  • Pipalkasta bradačka

Družina: neprave sovke (Erebidae: Hermininae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 26-30 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli, nekoliko vlažnejši gozdovi z bogato podrastjo, mejice, parki, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so v mirovanju trikotno zložena ob telo in so večinoma temno sivorjava, z jasno izraženimi tremi prečnimi, enako širokimi linijami. Najvišja črta se ob robovih močno ukrivi, sicer je ravna, osrednja črta je ob marginalnem delu ukrivljena, nato bolj ali manj ravna (spominja na EKG-črto), z neizraženo, lunasto liso v krivini, najnižja črta je skoraj ravna do rahlo lokasto ukrivljena. Zunanji (marginalni) rob kril je ozko obrobljen, porasel z dlačicami, na zunanji strani je rahlo zaobljeno izbočen. Zadnja krila so bledo sivorjava, z dvema, manj izrazitima prečnima prtama v spodnjem delu. Na glavi so poleg tipalnic (te so pri samcih peresasto nazobčane) še zelo dolge, dlakave tipalčice (labialni palpi).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni ponoči in se čez dan skrivajo v gosti podrasi ali na listju dreves. Letajo nekje od maja do julija. Gosenica je sivo- ali rdečerjava, porasla z dolgimi, svetlimi ščetinami ter s temnejšima pasovoma po hrbtnem delu. Hrani se z listi nekaterih nebinovk (Asteraceae) in radičevk (Cichoriaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sremska bradačka* (Polypogon gryphalis) - sivkasta čopka (Herminia grisealis) - dlakasta čopka (Herminia tarsicrinalis) - krtačasta šoparka (Pechipogo strigilata) - lunasta srparka (Zanclognatha lunalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti