Navadna slokarica* (Rhagio scolopaceus)

  • Domov
  • Navadna slokarica*

Družina: slokarice (Rhagionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-14 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdni robovi, mejice, grmovnata mesta, travniki, ob vodah, tudi ob hišah, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: spominjajo na "velike muhe". Glava je dokaj velika, sivkasta, z velikimi, zelenkasto mavričnimi očmi (te se pri samcih stikajo, pri samicah so razmaknjene) in kratkim, krepkim kljuncem (sesalo). Tipalnice so kratke, prvi trije členki so večji (2. segment koničast, krajši od tretjega, ki je koničast). Oprsje (toraks) je sivo (tudi ob straneh), s po tremi širokimi vzdolžnimi pasovi (osrednji je večinoma širši od stranskih). Ščitek (scutellum) je sivkast, polkrožen. Krila so rahlo dimasta do rjavkasta, s črno, izrazito pterostigmo ob robu in temnimi lisami ob žilah in na koncu kril (po vzorcu nekoliko spominjajo na škorpijonke (Panorpa)). Zadek je oranžen ali rumenkast, vitek, ob straneh dolgo ščetinasto dlakav, s črnimi trikotnimi lisami, ki so lahko tudi kot pike ali se celo zlijejo, končni segmenti zadka so temni. Po stranskem (bočno-trebušnem) delu zadka poteka na vsaki strani črna linija. Noge so precej dolge in vitke, skoraj v celoti rumenkaste, le stopalca (tarzi) in obrtci (coxae) so temni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do konca avgusta, začetka septembra. Čez dan pogosto posedajo po rastlinah, listju dreves ali deblih in so dokaj teritorialni (v glavnem samci). Iz počivališča navadno oprezajo za manjšimi letečimi žuželkami, s katerimi se hranijo. Samice odlagajo jajčeca posamično v vlažna in humozna tla, pogosto tudi močno pognojena. Ličinke so bele, črvaste in živijo v tleh, med mahom, na gnoju ali pod lubjem odmrlih dreves, kjer se hranijo z drobnimi živalmi, predvsem z manjšimi deževniki in glistami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): toga slokarica* (Rhagio strigosus) - črnokrila slokarica (Rhagio vitripennis) - črtasta slokarica* (Rhagio lineola).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti