Pegasta košeninarica* (Nephrotoma appendiculata)

  • Domov
  • Pegasta košeninarica*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-15 mm; razpon kril do 5 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: senčna in vlažna mesta v gozdovih, gozdni robovi, mejice, parki, vlažni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: podobni so košeninarjem (Tipula), od katerih jih ločimo po rumeni obarvanosti telesa in črnih progah. Glava je drobna, (oranžno)rumena, s črno, trikotno liso ter z velikimi, temnimi očmi in črnimi, tankimi tipalnicami. Oprsje (toraks) je rumeno, predprsje (prescutum) ima tri črne pasove, dva se nadaljujeta še na zadnji del oprsja, na bočni strani se med bazo krila in zakrnelega krilca (haltere) nahaja črna, podkvasta lisa (v obliki črke U). Krila so prosojna (rahlo rumenkasta, ko so zložena vzdolž telesa), s krepkimi žilami in svetlo, dokaj neizrazito pterostigmo. Zadek je rumenkast, s širokim osrednjim vzdolžnim pasom in bočnima pasovoma (pogoste so tudi črne pike), pri samicah je zadek koničast in podaljšan v rjavo leglico (ovipozitor), pri samčkih je rahlo odebeljen in top, s kratkimi spolnimi priveski. Noge so zelo dolge, tanke, temne, le stegenca (femori) so v večjem delu rumenkasta.

Rod košeninarica* (Nephrotoma) je za prepoznavanje na terenu zelo težaven!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so okorni letalci, aktivni so od aprila do avgusta, večinoma se zadržujejo v nizki podrasti. Med parjenjem sta samec in samica združena v tandem. Čeprav imajo samice navidezno "želo", ki je v resnici leglica za odlaganje jajčec, so popolnoma nenevarne, prav tako samci. Hranijo se večinoma z nektarjem in rastlinskimi sokovi kobulnic (Apiaceae). Ličinke so podobne ličinkam košeninarjev, so valjaste z značilnimi izrastki na zadku, ki tvorijo krinko. Živijo v tleh in se hranijo s koreninicami trav in drugih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenkasta košeninarica* (Nephrotoma flavescens) - bledikava košeninarica* (Nephrotoma scurra) - lisasta košeninarica* (Nephrotoma submaculosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti