Oranžnolisi cevkar (Malachius bipustulatus)

  • Domov
  • Oranžnolisi cevkar

Družina: mehkokrili cvetni hrošči (Melyridae / Malachiidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: različni cvetoči travniki, ruderalne površine, okrasni vrtovi, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo so prepoznavni zaradi kovinsko modrozelene obarvanosti in značilnima rdečima ali oranžnima lisama na konicah pokrovk. Telo je poraslo z mehkimi, kratkimi rumenkastimi in dolgimi, temnimi dlakami. Glava je zelena, labialni del okrog čeljusti je rumenkast (pri samcih je čelni predel močno povečan in potisnjen naprej). Samec in samica se dobro ločita tudi po tipalnicah, ki so pri obeh zelene: pri samcih sta 2. in 3. členek listasto oz. kljukasto povečana na notranjo stran (priveski so belkasti), pri samicah so členki bolj ali manj enaki. Oprsje je ovalno ščitasto, širše kot daljše, ob robovih nekoliko vdolbeno, včasih z rdečima pikama na vsaki strani zgornjega roba (večinoma manjkata!). Pokrovke so mehke (niso hitizirane), skoraj kvadrataste in z vzporednimi robovi, proti koncu zadka se rahlo razširijo in zaoblijo, kovinsko zelene ali modrozelene, le konice so polkrožno rdeče ali oranžne. Zadek je daljši od pokrovk, "cevast", prednji segmenti so po zgornji strani in bokih bledordeči, sicer je zadek zelen. Noge so vitke, temnozelene, dlakave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v toplih, sončnih dneh od maja do junija, nekatere samice lahko živijo vse do septembra. Večinoma se zadržujejo po cvetovih zelnatih rastlin, kjer se hranijo s pelodom, uplenijo pa tudi manjše žuželke. V nevarnosti lahko izloči smrdljivo, jedko snov. Samci imajo na čelnem delu, ki je potisnjen daleč naprej, posebne žlezaste tvorbe (t. i. ekscitatorje), iz katerih izločajo vonjave snovi, ki privlačijo samice. Pred parjenjem se namreč samica "zagrize" v ta čelni del, kjer potem liže samčeve izločke, medtem, ko se ta s samico pari. Ličinke živijo pod lubjem starih in trohnečih dreves ali na tleh, kjer plenijo drobne členonožce in manjše polže. So rdeče ali umazanobele, z veliko, temno glavo in krepkimi čeljustmi, oprsje je precej široko (segmenti so povečani), z zlato bleščečimi lisami na hrbtnem delu in dvema cerkoma (izrastkoma) na koncu zadka.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zeleni mehkokrili cvetni hrošč* (Cordylepherus viridis) - rumenolisi mehkokrili cvetni hrošč* (Clanoptilus elegans) - kolenčasti mehkokrili cvetni hrošč* (Clanoptilus geniculatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti