Modrosivi košeninar* (Tipula (Acutipula) luna)

  • Domov
  • Modrosivi košeninar*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 19-21 mm

Razširjenost: dokaj pogosto do lokalno

Življenjski prostor: vlažna mesta, ob vodah, vlažni in močvirni travniki, poplavni logi, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sodi med večje košeninarje (Tipulidae). Prepoznavni so po modrosivi obarvanosti zadka, ki ima vzdolžne proge in beli lunasti lisi v prednjem delu kril. Glava je v celoti siva (pri podobni Prionocera turcica poteka vzdolž glave temna proga), ozka, z velikimi očmi. Tipalnice so temne, prva členka sta oranžna. Zgornji del oprsja (prescutum) je siv, z vzporednima progama ob katerih sta še manjši progi. Zadek je modrosiv, z osrednjo temno progo (ki je lahko zabrisana in črtkana) ter bočnima temnima progama. Pri samici je zadek koničasto podaljšan v rdečerjavo leglico (ovipozitor), ki ima dva cerka (izrastka), pri samcih je zadek topo zaobljen in rahlo odebeljen, črnikast, s kratkimi izrastki in šopom zlatih dlačic na 8. sternitu (segmentna plošča na spodnji strani zadka). Krila so prosojna, s temno pterostigmo ob kateri je bela, zabrisana proga. Noge so zelo dolge, stegenca so oranžnorjava, s črno obarvanimi spodnjimi deli, zato dvobarvne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo od aprila do julija, čez dan se zadržuejjo v gosti podrasti ali med travo in so okorni letalci. Pogosto jih zajedajo ličinke žametnih pršic (Trombidium spp.). Hranijo se z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Ličinke živijo v vlažnih mestih in celo v plitvi vodi, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): turški pakošeninar* (Prionocera turcica) - svetloprogi košeninar* (Tipula lateralis) - progasti košeninar* (Tipula vittata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti