Šesteropasasta krogličarka* (Glomeris hexasticha)

  • Domov
  • Šesteropasasta krogličarka*

Družina: krogličarke (Glomeridae)

Red: pentazonije (Pentazonia)

Razred: dvojnonoge (Diplopoda)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi, ruderalne površine, skrivajo se pod kamni, debli, vejami in listjem

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je kratko, čokato, velinoma temnorjavo z oranžnimi ali rumenimi lisami, sestavljeno iz 12 cilindričnih segmentov, ki so večinoma paroma med seboj zrasli in imajo po dva para kratkih, hodilnih nog. Glava je orientirana navzdol, na njej so drobne, pikčaste oči in tipalnice. Tik za glavo se nahaja majhen, ščitast segment imenovan vrat (kolum), ki ima en par nog in je svetlo obrobljen. Drugi segment (tergit) je močno povečan, ostali segmenti so manjši od njega, vsi so svetlo obrobljeni, vzdolž njih pa poteka šest prekinjenih pasov lis. Najbolj zunanje (marginalne) lise so večinoma dobro izražene, v obrisu trikotne ali okrogle, osrednje lise so prav tako velike, lahko so dobro izražene ali so zabrisane, obhrbtne (subdorzalne) lise so večinoma trikotne, dobro izražene in so precej velike. Po sredini hrbtišča pogosto poteka še ena linija temnejših dorzalnih lis, ki pa so pogosto zabrisane. Končni segment (preanalni tergit) je polkrožen, z dvema svetlima lisama, med katerima je pogosto temnejša črta. Vrsta je precej variabilna!

 

Obnašanje: živali se ob nevarnosti zvijejo v skoraj pravilno kroglico (ime!). Zelo so podobne izopodnim kopenskim rakom mokricam (Isopoda), ki imajo 7 parov nog (krogličarke jih imajo 17 parov pri samicah in 19 parov pri samcih), ki se lahko prav tako zvijejo v kroglico. Vrsta ima vzhodno razširjenost in se pri nas lahko v določenem času pojavi množično. Hranijo se z razpadajočim rastlinskim materialom in so zato pomembne pri razkroju listja in lesne biomase. Ličinke živijo podobno kot odrasli. Oboji imajo posebne smradne žleze, imenovane ozopore, iz katerih v nevarnosti izločijo smrdljivo snov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): štiripasasta krogličarka* (Glomeris tetrasticha) - kroglasta kačica (Glomeris pustulata) - pisana krogličarka* (Glomeris ornata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti