Temnožilna dlakavica* (Bibio reticulatus)

  • Domov
  • Temnožilna dlakavica*

Družina: dlakavice (Bibionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, sončna mesta, gozdne čistine, grmovnata mesta, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: sodi med manjše dlakavice. Glava je drobna, ploska, s temnimi, kratkimi, 7-členimi tipalnicami. Oprsje je ovalno do diskasto, izbočeno, v sprednjem delu zoženo, v zadnjem nekoliko razširjeno, skoraj v celoti gladko, bleščeče črno, le ob straneh dlakavo. Krila so prosojna, izrazito črno žilnata, z izrazito črno, vretenasto pterostigmo. Noge so večinoma temne, redkeje rdečerjave, stegenca (femori) so na konceh črnikasta, zato dvobarvna, sprednja stegenca so odebeljena, na koncu goleni (tibiae) se nahajajo razcepljeni trni, ki so krepki še posebej na sprednjih golenih.

 

Samec: pretežno črn, porasel s svetlimi dlakami (po oprsju z rumenkastimi, ob bokih z belkastimi) in šopi dolgih, svetlih ščetin ob straneh oprsja. Glava je, zaradi velikih in zbližanih, rahlo ploskih, črnih oči, nekoliko povečana. Krila so prosojna, s črnimi, krepkimi žilami in vretenasto, črno pterostigmo. Noge so v celoti črne (redkeje so zadnje goleni črnorjave), dlakave, sprednje goleni imajo pri dnu močna trnata izrastka.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so lahko aktivni od začetka aprila do maja, pogosto se druži z drugimi vrstami dlakavic (npr. Bibio varipes in B. marci), v nekaterih letih se lahko pojavijo v velikem številu. Samci pogosto posedajo po sončnih mestih, kjer oprezajo za samicami, dostikrat pa tudi lebdijo s spuščenimi, dolgimi nogami v zraku. Samice so dokaj okorne in raje lezejo po listih in vejicah, kot pa da bi letale naokrog. Odrasli se hranijo večinoma z nektarjem. Ličinke živijo v odmrlem listju ali zgornji plasti humusa, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom, v sušnih obdobjih tudi s koreninicami rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): spremenljiva dlakavica* (Bibio varipes) - rdečenoga dlakavica* (Bibio pomonae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti