Žalobni gobarček* (Penthophera morio)

  • Domov
  • Žalobni gobarček*

Družina: neprave sovke (Erebidae: Lymantriinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 22-32 mm (razpon kril pri samcih)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: predvsem vlažni in negnojeni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: prepoznamo ga po črni obarvanosti in velikih, peresastih tipalnicah. Krila so prosojno črno poprhnjena, črno ožiljena in temno obrobljena, v mirovanju trikotno zložena vzdolž telesa. Zunanji rob kril je pogosto porasel z rumenkastimi dlačicami. Zadek je precej dlakav, porasel s črnimi dlakami, zadnji del pa z rumenkastimi dlakami.

 

Samica: ima izrazito zakrnela rumenkasta do sivorjava krila (z njimi ne morejo leteti), ki so večinoma mnogo manjša od močno nabreklega, rjavkastega zadka.

 

Obnašanje in razvoj: pogosta vrsta vlažnih travnikov, ki pa ponekod nazaduje zaradi izginjanja ustreznih habitatov in uporabe pesticidov. Odrasli se pojavljajo od aprila do junija in so dnevno aktivni, še posebej samčki se ob sončnih dneh nizko spreletavajo nad travno rušo in iščejo samice. Te ponavadi čakajo na bilkah rastlin. Po parjenju samica odloži jajčeca v poseben rumenkastorjav kokon, ki ga pritrdi na rastline. Gosenice so rumenkaste, s črnimi vzdolžnimi pasovi, na katerih so oranžni bradavičasti izrastki in so gosto ščetinasto dlakave. Hranijo se z različnimi travami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sredozemski ovnič (Heterogynis penella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti