Dolgotipalčna rožičarka* (Eucera longicornis)

  • Domov
  • Dolgotipalčna rožičarka*

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-15 mm

Razširjenost: dokaj pogosto do lokalno

Življenjski prostor: travniki, suhi in peščeni obronki gozdov ter mejic, okrasni vrtovi, ruderalna mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: pretežno rjavkasto obarvana čebela z zelo dolgimi, temnimi tipalnicami. Glava je v sprednjem delu (nad ustnico) temna, sicer gosto porasla z dlakami. Oči so temne, velike, ovalne, na temenu so vidna še tri očesca (ocelli). Tipalnice so mnogo krajše kot pri samcih in segajo le do oprsja. To je večji meri gosto poraslo z rjavkastimi ali sivkastimi dlakami, le v zadnjem delu je pogosto ogolelo, temno. Zadek je jajčast, segmenti so temni, skoraj goli, po robovih svetlodlakavi, zato je zadek pasast. Noge so temne, gosto porasle z rumenkastimi ali rjavkastimi dlakami, skopa (ogoleli del zadnjih stegenc za hranjenje peloda) je belkasta.

 

Samec: podoben je samici, le da je nekoliko manjši. Glava je nad ustnico (labrum) rumenkasta, svetla. Tipalnice so mnogo daljše kot pri samicah in segajo skoraj čez polovico zadka, pogosto so upognjene nazaj. Dlake na oprsju so večinoma rdečerjave. Zadek ni tako očitno pasast kot pri samici. Noge so večinoma porasle s temnejšimi dlakami, brez skope.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do sredine avgusta. Večinoma se hranijo z nektarjem metuljnic (Fabaceae). Kjer je pogostejša, se združuje v kolonije. Gnezdo (kamrico) samica izkoplje v peščena ali glinasta tla, stene skrbno zgladi. Gnezdo oskrbi z mešanico peloda in meda, ki ju zmeša skupaj in na tak kupček izleže jajčece. Ličinka se nato hrani s to mešanico do jeseni, prezimi v stadiju pred-bube, zabubi se namreč naslednjo pomlad. Kmalu po tem se iz nje razvije odrasla žival. V toplejših mediteranskih predelih samci oprašujejo nekatere vrste mačjih ušes (Ophrys spp.), katerih cvetovi posnemajo samice in celo izločajo snovi, podobne samičinim feromonom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rožičarka (Eucera clypeata) - rožičarka (Eucera interrupta) - čebele iz rodu Anthophora in Habropoda.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti