Bakrenasta zlata trepetavka* (Ferdinandea cuprea)

  • Domov
  • Bakrenasta zlata trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Cheilosiini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gozdovi, gozdne čistine, obronki gozdov, travniki ob gozdovih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po zlatobakrenem zadku, sivih progah na oprsju in temnih lisah na krilih. Glava je precej velika, na temenu temnejša, oči so sivo- ali rdečerjave (pri samcih zbližane, pri samicah razmaknjene), tipalnice so v spodnjem delu rjavkaste, betičaste, na vrhu nitasto podaljšane. Oprsje je temno s štirimi vzdolžnimi sivimi pasovi. Ščitek (scutellum) je rumenorjav, dlakav. Krila so prosojna, izrazito ožiljena, na zunanjem robu (costa) in bazalnem delu rumenkasta, s poševnimi, kratkimi temnimi lisami. Zadek je temen, porasel z bleščeče bakrenastimi ali medeninastimi dlakami. Noge so svetle, rumenkaste ali rjavkaste, zadnji členki stopalc so temnejši.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so v glavnem aktivni večji del leta, z viškom nekje v juniju, ponavadi se pojavljajo v dveh generacijah. V sončnem vremenu se zadržujejo na večjih cvetovih, kjer srkajo nektar. Ličinke živijo na deblih dreves, kjer srkajo smolne in druge izcedke iz drevesnih ran, občasno tudi v trohnečih deblih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjavotipalčna zlata trepetavka* (Ferdinandea ruficornis) - nekatere vrste kalnic (Eristalis spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti