Kratkodlakavi srednji obad* (Hybomitra pilosa)

  • Domov
  • Kratkodlakavi srednji obad*

Družina: obadi (Tabanidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11.5-15 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: gozdni robovi, mejice, bližina naselij, vlažni travniki, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje veliki obadi s tremi pasovi na očeh, ki so puhastodlakave. Glava je v frontalnem delu pri samicah svetla, v spodnjem delu (subkalus) s tremi, črnimi pikami. Razmik med očmi je pri samicah dokaj širok, pri samcih se oči stikajo. Tipalnice so kratke, betičaste, zgornji segmenti so temnejši od spodnjih. Oprsje je temno, pogosto svetlejšimi, vzdolžnimi črtami, velikokrat poraslo s svetlejšimi dlakami (pri samicah). Krila so prosojna, večinoma z rjavimi, krepkimi žilami in ozko pterostigmo. Zadek je temnosiv do črnikast, večinoma s tremi vzdolžnimi pasovi svetlih, trikotnih lis, pogosto porasel z rjavkastimi dlakami, 2. in včasih še 3. segment imata ob straneh široke, svetlosive lise (pri ostalih vrstah tega rodu so te lise navadno rdečerjave!). Noge, predvsem goleni (tibiae) so večinoma dvobravne, temno-rumenorjave.

Vrste iz rodu Hybomitra so si med seboj zelo podobne, na terenu jih zelo težko določiti do vrste!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja nekje od maja do avgusta, večinoma v bližini gozdnih robov. Samice imajo v bodeče sesalo preoblikovane ustne dele in sesajo kri večjih sesalcev, samci se hranijo z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Ličinke so črvaste oblike, belkaste, z medsegmentnimi obročki in zelo ozko glavo. Živijo v mokrih in vlažnih tleh, kjer plenijo manjše žuželke in njihove ličinke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temni srednji obad* (Hybomitra aterrima) - širkoglavi srednji obad* (Hybomitra lurida) - nekatere manjše vrste iz rodu Tabanus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti