Dvolisasti srednji obad* (Hybomitra bimaculata)

  • Domov
  • Dvolisasti srednji obad*

Družina: obadi (Tabanidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-16.6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: predvsem vlažni do močvirni travniki, ob vodah, vlažna grmovnata področja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: oči so precej velike, pri samicah so med seboj razmaknjene (frontalni pas je zelo ozek, pri dnu s "kvadratasto" črno, kalusno liso), pri samcih se v frontalnem delu skoraj v celoti stikajo, puhastodlakave, večinoma s tremi pasovi. Tipalnice so rahlo srpasto betičaste, proti vrhu koničaste, bazalna segmenta sta sivkasta, ostali so oranžnorjavi, tisti na vrhu so črni. Oprsje je temnosivo do črnikasto, gosto dlakavo, večinoma poraslo z rumenorjavimi dlakami, obstranske (notopleuralne) krpe so temnosive. Zadek je podolgast, proti dnu koničast, črnikast ali sivorjav, enovito obarvan ali s svetlejšimi, trikotnimi lisami, prvi 3-4 segmenti so ob straneh oranžnorjavi (ta oranžna obarvanost je pod zloženimi krili slabše vidna). Goleni (tibiae) nog so večinoma temno-oranžno/rumenkasto dvobarvne, predvsem zadnje goleni so porasle z dolgimi, črnimi ščetinami (te so daljše od širine goleni).

Določevanje vrst znotraj rodu Hybomitra je izjemno težavno!

 

Obnašanje in razvoj: kot pri večini obadov (Tabanidae) imajo samice (ob)ustne organe razvite v krepko, pikajoče sesalo, s pomočjo katerega lahko prebodejo kožo in sesajo kri. Samci se večinoma hranijo z nektarjem. Odrasli so aktivni v sončnih, vročih dneh od maja do avgusta. Ličinke so črvaste, porasle z bradavičastimi izrastki. Živijo v vlažnih tleh, kjer se hranijo z drobnimi nevretenčarji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetli srednji obad* (Hybomitra ciureai) - gozdni srednji obad* (Hybomitra solstitialis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti