Navadna bitinija* (Bithynia tentaculata)

  • Domov
  • Navadna bitinija*

Družina: bitinje* (Bithyniidae)

Red: Architaenioglossa - Caenogastropoda

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: lokalno pogosto, sicer redko

Življenjski prostor: vodni jarki, kanali, plitve mlake, mrtvice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: hišica je široko stožčasta, desnosučna, na vrhu koničasta, temnorjava, večinoma s 5.5 zavoji, prvi je mnogo večji od ostalih. Ustje je široko kapljičasto do skoraj okroglo, na vrhu poševno in s koničastim kotom. Na nogi je razvit pokrovček (operkulum), ki se po obliki tesno prilega ustju in ima koncentrično strukturirane vzorce. Telo živali je temno, pogosto z rumenimi lisami, ki so vidne skozi hišico. Tipalnice (tentakli) so tanke, precej dolge, večinoma naprej ali navzgor štrleče.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pogosto zelo namnoži v plitvejših jarkih in kanalih s stalno vodo, kjer večinoma filtrirajo organski drobirje na blatnem dnu. Odrasli živijo v povprečju 1-2 leti, v nekaterih primerih prezimijo še 3 sezono. Jajčeca odlagajo v želatinastih nitih po 3 skupaj (v mrestu je 20-40 jajčec), ki jih pritrdijo na kamne ali drugo trdno podlago. Mladi polži se izležejo glede na tempereraturo vode po dveh do treh tednih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Leachova bitinija* (Bithynia leachii) - mlade kalužnice (Viviparus viviparus) - vrste iz rodu Valvata.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti