Mlahavi ježek (Sparganium neglectum / Sparganium erectum subsp. neglectum)

  • Domov
  • Mlahavi ježek

Družina: rogozovke (Typhaceae) / ježkovke (Sparganiaceae)

Red: travovci (Poales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 70-150 cm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: počasi tekoči potoki, obrežja voda, močvirja, vodni jarki in kanali

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, gola trajnica s pritlikami in z razraslim steblom v cvetni regiji. Listi so enostavni, črtalasti, premenjalno razvrščeni, pokončno štrleči, v spodnjem delu v prerezu trikotni, plitvo žlebasti, proti vrhu ploski in kratko koničasti. Cvetovi so enospolni, zgoščeni v klobčasta socvetja na stranskih poganjkih, na vrhu so moška socvetja, s številnimi rumenimi prašniki, pod njimi so ženska socvetja s številnimi pestiči. Socvetja so med seboj razločno odmaknjena. Zrel plod je (koščičast) orešek, zgoščen v ježkasto soplodje, v obrisu je podolgasto suličast, zgornji del je temnozelen ali rjavkast in postopno preide v koničast kljunast vrh, spodnji del je bledikast in zožen, večinoma gladek.

 

Posebnosti: po novih ugotovitvah je rod ježek (Sparganium) v bližnjem sorodstvu z rogozi (Typha), zato so ga iz klasično obravnavane samostojne družine premestili med rogozovke. Vrsta sodi v taksonomsko kompleksen agregat pokončnega ježka (Sparganium erectum agg.), pri kateri se (pod)vrste med seboj ločijo zgolj na podlagi zrelih plodov. V nekaterih državah je zaradi izginjanja in onesnaževanja primernih habitatov uvrščen na sezname ogroženih vrst.

 

Podobne vrste: jajčastoplodni ježek (Sparganium oocarpum) - pokončni ježek (Sparganium erectum s. str.) - drobnoplodni ježek (Sparganium microcarpum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti