Rjavkasti vrbovčev pedic* (Ecliptopera silaceata)

  • Domov
  • Rjavkasti vrbovčev pedic*

Družina: pedici (Geometridae: Larentiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 23-27 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, parki, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so v mirovanju plosko trikotno zložena ob telo, so precej temna (črnikasta ali rjava), z značilno nazobčanim zgornjim pasom in širokim obrobnim (marginalnim) pasom na prednjih krilih. Zgornji pas je v spodnjem delu trikotno izbočen, valovito belo obrobljen in poteka prečno čez krila, v njem so temnejše lise, rumenkaste črte in svetlejši vzorci. Spodnji marginalni pas je precej širok, marmorirano vzorčast, svetlo valovito obrobljen, s trikotnimi, temnimi lisami v rjavkastem pasu ter na konicah kril z dvojno trikotno, svetlo črto, ki je v notranjem delu črno lisasta in se razteza ob celem robu. Obstajata dve varianti, pri eni se v osrednjem temnem delu pojavi svetlo obrobljena kapljičasta ali okrogla lisa, ki povezuje oba pasova, pri drugih variantah te lise ni. Zadnja krila so dimasto siva ali zaprašeno rjavkasta, na notranjem delu temnejša kot v zunanjem, z neizrazitimi vzorci, ki so podobni tistim, na sprednjih krilih ter s črno piko v bazalnem delu. Spodnja stran kril je kremasto rjava, neizrazito pasasta, s črno piko v centralnem delu zadnjih kril. Glava, oprsje in večji del zadka so temni, vzdolž zadka pogosto poteka rjavkast pas.

 

Obnašanje in razvoj: metulji so nočno aktivni, čez dan počivajo skriti v visoki vegetaciji, na listih ali deblih dreves. Pojavljajo se v dveh generacijah, prva leta od maja do junija, druga od avgusta do sepembra. Gosenice so dolge, vitke, precej variabilno obarvane, večinoma zelene ali rjavkaste, srednji segmenti so pogosto s črnimi pikami. Zadnji prisesek ima od strani belo črto, ki je včasih rožnato ali rjavkasto obrobljena. Hranijo se večinoma z listi vrbovcev (Epilobium).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenkasti nedotikin pedic (Ecliptopera capitata) - lakotin pasasti pedic* (Lampropteryx suffumata) - temnorjavi ribezov pedic* (Eulithis prunata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti