Veliki dolgotipalkar* (Nematopogon swammerdamella)

  • Domov
  • Veliki dolgotipalkar*

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-22 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozodovi, gozdni robovi, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sodi med večje dolgotipalkarje. Glava je porasla z rumenorjavimi dlakami, v sprednjem delu rahlo belkasta. Tipalnice so zelo dolge, nitaste, po zgornji strani bele, po spodnji strani drobno črno pikaste (nikoli izrazito pasaste!). Krila so v mirovanju strehasto položena vzdolž telesa. Prednja krila so podolgasta, proti vrhu razširjena in nekoliko privzdignjena (to se dobro vidi od strani), večinoma rumeno- ali zlatorjava, z nerazločno drobno mrežasto strukturirano risbo, po zunanjem robu dolgo resasto dlakava. Zadnja krila so sivkasta, po zunanjem robu resasto dlakava.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je aktivna podnevi od aprila do junija. Samčki pogosto letajo skupajo z nekaterimi drugimi vrstami dolgotipalkarjev, razkazujejo se s teritorialnim letom. Gosenice živijo v tulcih oz. vrečkah, ki si jih zgradijo iz odmrlih listov. Prezimijo v dveh sezonah, nato se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mrežasti dolgotipalkar* (Nematopogon adansoniella) - drobni dolgotipalkar* (Nematopogon pilella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti