Sivopasasti okati kozliček* (Mesosa nebulosa)

  • Domov
  • Sivopasasti okati kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lamiinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-14 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli listnati gozdovi, grmovnata mesta, mejice, parki, skladovnice drv

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje veliki kozlički s sivorjavo marmoriranim telesom, ki je gosto poraslo s kratkimi dlakami. Glava je navzdol obrnjena, s krepkimi čeljustmi, na temenu z dvema lisama, oči so temne, velike. Tipalnice so zelo dolge (pri samcih mnogo daljše od telesa, pri samicah tako dolge ali malo daljše od pokrovk), členki so svetlo-temno pasasti, prvi členek je izrazito kijasto odebeljen. Oprsje je ob straneh skoraj ravno, le rahlo izbočeno, kvadratasto, sivkasto, s svetlejšimi in temnejšimi lisami, grobo luknjičasto, prileglo rjastorjavo dlakavo, večinoma z dvema paroma vzdolžnih, temnih pasov. Pokrovke so v zgornjem delu širše od oprsja, dokaj kratke in se na koncu hitro zaokrožijo, sivorjave z rumenkastimi in temnimi dlačicami, večinoma s širokim, osrednjim svetlim pasom, ki je po robovih vijugast, pod njim je valovita črna linija, pogosto so prisotne tudi črne lise v spodnjem ali zgornjem delu. Noge so krepke, temno-svetlo marmorirane in porasle z rumenorjavimi dlačicami.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je dokaj variabilna, pojavlja se v različnih gozdnatih in grmovnatih habitatih, predvsem z listnatimi vrstami. Odrasli so aktivni v mraku in zvečer, čez dan se zadržujejo na lubju dreves (zaradi obarvanosti jih zelo težko opazimo - mimikrija). Hranijo se z listi hrastov, vrb, jelš, gabrov, brez in občasno tudi smrek. Samice odlagajo jajčeca pod lubje dreves, kjer se ličinke sprva razvijajo in hranijo, kasneje si poiščejo trohneče veje, kjer se tudi zabubijo. Razvoj lahko traja 2 ali 3 leta. Vrsta ponekod močno nazaduje zaradi "čiščenja" in odstranjevanja trohnečih dreves iz gozdov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki okati kozliček* (Mesosa curculionoides) - čopasti kozliček (Pogonocherus hispidulus) - dlakavi kozliček* (Pogonocherus fasciculatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti