Ameriška grebača zidarka* (Sceliphron caementarium)

  • Domov
  • Ameriška grebača zidarka*

Družina: ose grebače (Sphecidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 24-28 mm (samica), 17-23 mm (samec)

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: pogosto v bližini naselij, ob vodah, predvsem kjer je kakšna infrastruktura (mostovi, kovinske ograde)

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj velike, črno-rumeno obarvane ose grebače. Glava je črna, z velikimi, črnimi očmi. Tipalnice so precej dolge, z dolgimi členki, ki so črni, le bazalni so oranžnorumeni. Oprsje je črno, dvignjeno, kratkodlakavo, z rumenima črtama na zgornjem robu in večjo ter manjšo rumeno liso ob spodnjem robu. Krila so precej velika, temnorjavo kožnata, z rumenimi lisami na oprijemališču. Zadek je v osrednjem delu značilno "ozko podaljšan", v sprednjem delu (tik ob zožitvi) se nahaja rumena lisa, zadnji del zadka je spet odebeljen in proti koncu koničast, z oranžnorumeno liso v bazalnem delu in rahlo sivkastim zgornjim delom. Noge so rumene, le stegenca prednjih parov nog so v spodnjem delu črna, pri zadnjih nogah so stegenca v celoti črna, goleni pa so v zgornjem delu črno lisaste in z dvema daljšima, trnatima izrastkoma.

Samci so manjši in vitkejši od samic.

 

Obnašanje in razvoj: gre za severnoameriško vrsto, ki se je v Evropo razširila ob koncu 20. stol. Ponekod je izpodrinila avtohtone domače vrste in jo smatrajo za invazivno. Za ta rod Sceliphron je značilna gradnja posebnih glinastih kamric, ki spominjajo na podolgaste "vrčke", ki so leže nanizani v eni ali več vrstah (tudi do 25 kamric v enem nizu). Samice takoj po parjenju začnejo izdelovati te kamrice iz blata, v katere potem izležejo posamična jajčeca. Obenem v kamrico prinesejo omrtvičen plen (to so različni pajki, s katerimi zapolni kamrico v celoti), ki predstavlja zalogo hrane za razvijajočo se ličinko. V kamrici se ličinka po nekaj tednih tudi zabubi. Odrasli se prehranjujejo z nektarjem in pelodom, pogosto jih lahko opazimo v bližini vode, kjer je blato.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna grebača zidarka* (Sceliphron destillatorium) - azijska grebača zidarka* (Sceliphron curvatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti