Obvodna zverca (Lestes sponsa)

  • Domov
  • Obvodna zverca

Družina: zverce (Lestidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-39 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: stoječe vode z bogato vegetacijo, kot so mrtvice, mlake, manjše gramoznice, vodni jarki in kanali

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: večji del je kovinsko bleščeče zeleno obarvan, razen prvih dveh in zadnjih dveh segmentov zadka, ki so sinjemodri. Glava je precej široka in velika, po spodnji strani temna, oči so bleščeče modre. Zgornji del oprsja je kovinsko zelen, ob straneh in na pritrjališču kril je oprsje sinje modro. Krila so prosojna, velika 17-24 mm, s temno, razločno pterostigmo (obarvano žilno okence). Zadek je vitek, nad sredino nekoliko stanjšan in na konici spet nekoliko odebeljen, v sprednjem delu sinjemoder (1. in 2. segment v celoti), zadnja segmenta sta prav tako sinjemodra, preostali del zadka je kovinsko zelen do bakrenastozelen. Zunanja priveska na koncu zadka sta ukrivljena in v celoti temna, notranja priveska sta ravna, krajša od zunanjih, ozkokoničasta.

 

Samica: glava je zelena, oči so rjavkaste. Zgornji del oprsja kovinsko zelen, ob straneh belkast ali rahlo kremast. Zadek je skoraj v celoti temnozelen z rahlo bakrenastim odtenkom, 2. členek je svetel, s trikotnima, zelenima lisama. Leglica (ovipozitor) je krajša od zadka (dosega konec 10. segmenta, kar je dobro vidno od strani).

 

Obnašanje in razvoj: od zverc (Lestes) je ta vrsta najpogostejša, čeprav jo zaradi podobnosti z nekaterimi drugimi "malimi" kačjimi pastirji zlahka spregledamo. Odrasli so aktivni od sredine maja do sredine oktobra, z viškom v avgustu. Ličinka (nimfa) je vitka, rjavkasta ali zelenkasta, z dolgimi nogami, na koncu zadka ima po 3 listaste škržne izrastke, ki so temno progasti. Tako odrasli kot ličinke plenijo manjše nevretenčarje.

 

Podobne vrste: obrežna zverca (Lestes dryas) - grmiščna zverca (Lestes barbarus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti