Štiripikasta pedičevka* (Scopula immutata)

  • Domov
  • Štiripikasta pedičevka*

Družina: pedici (Geometridae: Sterrhinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 24-27 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vlažna področja, travniki, močvirnati predeli, grmovja ob vodah, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so z zgornje strani pretežno srebrnkasto bela z rahlo rumenkastim poprhom in s prečno valovitimi, rumenkastimi do okrastimi linijami. Večinoma so po štiri prečne črte in ena marginalna (obrobna) linija. Tako na sprednjih, kot na zadnjih krilih se v diskalnem delu nahaja po ena črna pika (na prednjih krilih so pike včasih manj izražene). Zunanji rob kril je gosto resasto dlakav. Prednja krila so na zunanjem robu rahlo zaokrožena in na konicah le nekoliko koničasta, zadnja krila so široko zaokrožena, na sredini roba z izstopajočo, kratko konico. Po spodnji strani so krila posejana z drobnimi pikicami, srebrnkastobela, s krepko izraženimi pikami v diskalnem delu. Telo in tipalnice so bele.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni, pojavljajo se v eni generaciji od junija do avgusta, vezani so bolj na vlažna okolja. Čez dan se zadržujejo v gosti podrasti ali med grmovjem. Gosenica je precej vitka, sivorjava, pogosto s temnejšo in zelo svetlo bočno linijo ter drobno pikčasta. Hrani se z različnimi rastlinami in njihovimi poganjki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): snežnobela pedičevka* (Scopula subpunctaria) - kisličina pedičevka* (Scopula corrivalaria) - svilnata pedičevka* (Scopula caicaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti