Bleščeča pikastooka trepetavka* (Eristalinus aeneus)

  • Domov
  • Bleščeča pikastooka trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Eristalini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: v bližini voda, vlažni travniki, robovi gozdov, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po velikih, pikastih očeh. Glava je v frontalnem delu svetla, na temenskem rahlo temnejša, srebrnkasto bleščeča, precej široka. Oči so zelo velike (obsegajo večji del glave), dlakave, večinoma so umazanorumene ali rjavkaste z vijoličastimi ali rdečerjavimi pikami, pri samicah so oči razmaknjene, pri samcih se stikajo. Oprsje je večinoma bleščeče temno, z izrazitimi vzdolžnimi, belkastimi pasovi, ki pa so lahko tudi temni. Krila so rahlo rjavkasta, sicer prosojna, z neizrazito pterostigmo in krepkejšimi marginalnimi žilami. Zadek je črnikast, kovinsko bleščeč, porasel s svetlimi dlakami in z neizrazitim vzorcem peščene ure, ki je podoben vzorcu pri nekaterih kalnicah (Eristalis). Noge so večinoma dvobarvne, osrednji deli členkov so rdečkasto-temnorjavo temni, ob kolencih in na bazalnih delih so svetli, zadnje goleni (tibiae) so rahlo ukrivljene.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v vročih in sončnih poletnih dneh, letajo od aprila do oktobra. Večinoma se zadržujejo v bližini voda, kjer obiskujejo svetoče rastline na katerih ližejo nektar. Ličinke živijo in se razvijajo v plitvi, organsko zelo nasičeni vodi. Njihovo telo je vrečasto, na koncu zadka z dolgo, dihalno cevko. Hranijo se z razpadajočim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temna pikastooka trepetavka* (Eristalinus sepulchralis) - obadovolika pikastooka trepetavka* (Eristalinus taeniops).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti