Puhastodlakavi trnar* (Variimorda villosa)

  • Domov
  • Puhastodlakavi trnar*

Družina: trnarji (Mordellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-8.5 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, ruderalne površine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: bleščeče črni s trnato podaljšanim zadkom. Glava je dokaj široka, v sprednjem delu zaobljena, v zadnjem delu skoraj ravna do prav tako rahlo zaobljena. Tipalnice so proti vrhu nekoliko nazobčano členaste, spodnji členi so rumenkastorjavi, zgornji so črni. Opsje je zvonasto polkrožno, v spodnjem delu ostro sinusoidno z rahlo koničastimi stranskimi robovi, skoraj v celoti temno, pokrito z bleščečimi dlačicami. Pokrovke so ozko podolgaste, črne, večinoma z dvema prečnima, bleščeče zlatorjavima pasovoma, zgornji pas je ob straneh navzgor ukrivljen (včasih s črnima lisama), osrednji pas je bolj ali manj raven (pasova lahko tudi manjkata in so pokrovke zato videti črne). Trnato podaljšani del zadka (pigidij) je na bazi porasel s srebrnobelimi dlakami. Noge so precej dolge, v celoti črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od julija do avgusta. Najbolj so aktivni v sončnih in vročih dneh, večinoma se zadržujejo na socvetjih kobulnic (Apiaceae), kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Razvoj ličink poteka v trohnečih deblih topolov (Populus spp.) in vrb (Salix spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temni trnar* (Variimorda mendax) - dvopikasti trnar* (Variimorda basalis) - širokoglavi trnarček* (Tomoxia bucephala).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti