Bleda koprivova vešča* (Patania ruralis / Pleuroptya ruralis )

  • Domov
  • Bleda koprivova vešča*

Družina: travniške vešče (Crambidae: Spilomelinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 26-40 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: visoko steblikovje, obrežna vegetacija, poplavni logi z bogato podrastjo, koprivo sestoji

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: intenziteta obarvanosti kril lahko močno variira od zelo temne do precej svetle, pogosto se bleščijo v mavričnih barvah. Sprednja krila so v obrisu ozko trikotna, na zunanjem robu pri konici pogosto rahlo ukrivljena, po zgornjem robu večinoma okrepljena, zadnja krila so široko trikotna. Vzorec sprednjih kril tvorijo prečni, izrazito valoviti do valovitonazobčani, temnejši pasovi, med katerimi so zabrisane temnejše lisaste zaplate. Na marginalnem delu zunanjega roba so nekoliko intenzivneje obarvane valovite lise.  Na diskalnem delu ob zgornjem robu prednjih kril je pogosto temna pika. Marginalni del zunanjega dela kril je večinoma zabrisano lisast. Vzorec na zadnjih krilih je podoben vzorcu na sprednjih.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od junija vse do septembra in sodijo med večje "vešče". Čez dan počivajo z razprtimi krili skriti pod listi kopriv ali drugih zelnatih rastlin. Gosenice so zelene s svetlejšo hrbtno stranjo, na redko so porasle z dolgimi, svetlimi ščetinami, ob straneh glave imajo temno črto. Hranijo se v glavnem z listi velike koprive (Urtica dioica), pa tudi hmelja (Humulus lupulus).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ozkokrila travniška vešča* (Ananaia lancealis) - svetla travniška vešča* (Anania perlucidalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti