Modroprogasti mavričar (Chrysolina fastuosa / Faustolina fastuosa)

  • Domov
  • Modroprogasti mavričar

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Chrysomelinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi, visoke steblike, med grmovjem, mejice, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: kovinsko bleščeče mavrično obarvani, ovalni hroščki. Glava je široka, kratka, kovinsko zelena z bronastordečim zadnjim delom. Tipalnice so drobnočlenaste, spodnji trije členki so bakrenasti, ostali so črnikasti. Oprsje je široko kvadratasto zaobljeno, drobno pikčasto, kovinsko zeleno z bakrenastim leskom. Pokrovke so zaobljene, drobno pikčaste,  "mavričaste", z osrednjima, velikima bakrenordečima lisama, sicer zelene in z modrimi pasovi (osrednji moder pas poteka po stičišču pokrovk). Noge so precej krepke, zelene z bakrenastim odtenkom.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od aprila do avgusta. Večinoma se zadržujejo na ustnaticah (Lamiaceae), predvsem na mrtvih koprivah (Lamium spp.), kjer se tudi parijo in hranijo z listi. V nevarnosti lahko izločijo smrdljivo, rumenkasto snov. Ličinke so svetle, precej zavaljene, z rumenkasto glavo in temno črto po hrbtnem delu zadka. Hranijo se z listi ustnatic in kopriv (Urtica spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rožmarinov lepenec (Chrysolina americana) - žitni lepenec* (Chrysolina cerealis) - grintova gornica (Oreina cacaliae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti