Navadni gubastokrili kozak* (Rhantus suturalis)

  • Domov
  • Navadni gubastokrili kozak*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Colymbetinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10.5-12.5 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: stoječe vode, kot so mrtvice, vodni kanali in jarki, manjše gramoznice, mlake in ribniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno do diskasto hidrodinamično, v osnovi zlatorumeno, s črnimi lisami in drobnimi črnimi pikami po pokrovkah. Glava je temna, z rumenim prednjim delom in rumeno prečno črto. Na sredini oprsja se nahaja ovalna do kvadratasta, temna lisa, ob kateri sta na vsaki strani manj vidni, svetlejši lisi (delujeta kot obstranska "ušesa"), spodnji del oprsja je večinoma kratko temno obrobljen. Pokrovke so proti koncu koničasto zožene, gosto drobno pikčaste, v spodnjem delu z nekoliko večjima lisama, ob zunanjih robovih so rumene. Noge so rumenorjave, na zadnjih nogah so na koncu goleni daljši trni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni večji del leta, ki ga preživijo v vodi. V času parjenja lahko preletijo daljše razdalje, da poiščejo ustreznen habitat. Zrak zajamejo s pomočjo pokrovk, ki jih rahlo dvignejo, ko se približajo vodni površini, zračni mehurček se ujame med zadkom in pokrovkami. Prehranjujejo se z manjšimi vodnimi nevretenčarji. Ličinke so rjavkaste, dokaj kompaktne, z veliko glavo, ki nosi velike čeljusti, na zadku sta dva nitasta cerka (izrastka). Tudi one so plenilke, plen lovijo iz zasede.

 

Podobne vrste: rumenkasti gubastokrili kozak* (Rhantus exsoletus) - črnočeli gubastokrili kozak* (Rhantus frontalis) - gladki plavač (Graphoderus cinereus) - ovratniški plavač (Graphoderus bilineatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti