Grmovna penivka (Aphrophora alni)

  • Domov
  • Grmovna penivka

Družina: prave slinarice (Aphrophoridae)

Red: škržadi in škržatki (Auchenorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: predvsem vrbovi sestoji, poplavni logi, gozdiči in logi, močvirja, vlažna travišča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj velika slinarica, pretežno sivorjavo obarvana, s temnimi in svetlimi lisami na pokrovkah. Glava je trikotno koničasta, z velikimi očmi, na zgornjem delu ploska in gredljata (gredelj se nadaljuje na oprsje), rjavkasta, fino drobno jamičasta. Oprsje (pronotum) je dokaj široko in plosko, na vrhu gredljasto, fino drobno jamičasto. Ščitek (scutellum) je deltoidne oblike, z upognjenimi stranicami. Pokrovke so v mirovanju strehasto zložene ob telo, razločno žilnate (žile se posebej dobro opazijo pri starejših osebkih), rumeno- do sivorjave in imajo večinoma dve večji obrobni (marginalni) lisi, med katerima je zelo veliko svetlo polje (temne lise se raztezajo še na pokrovke).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do novembra, večinoma jih najdemo na listih dreves ali na zelnatih rastlinah. V nevarnosti lahko skočijo in poletijo. Hranijo se z rastlinskimi sokovi. Ličinke so sprva belkaste, kasneje potemnijo (razen na zadku, ki ostane svetel). Tudi zanje je značilno, da se obdajo s slinasto peno, ki jo ustvarijo z izločanjem zraka v poseben izloček. Na tak način se zavarujejo pred plenilci in izsušitvijo.

 

Podobne vrste: vrbova penivka (Aphrophora salicina) - velika penivka (Aphrophora major) - navadna slinarica (Philaenus spumarius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti