Svilnati glavotaj* (Cryptocephalus sericeus)

  • Domov
  • Svilnati glavotaj*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Cryptocephalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-8 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, okrasni vrtovi, travnata področja, cvetoče ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je večinoma valjasto, robustno, kovinsko bleščeče, večinoma zeleno z bakrenasto rdečim odtenkom ali temnomodro do vijoličasto. Glava je obrnjena navzdol in skrita pod oprsni ščit, oči so temne, ledvičaste. Tipalnice so nitaste, drobnočlenaste. Oprsni ščit (pronotum) je močno zaobljen, z ozkim, navzgor ukrivljenim stranskim robom (od strani je razločno ukrivljen v obliki črke S), fino in drobno luknjičast, ob straneh na bazalni strani plitvo udrt. Ščitek (scutellum) je topo trikoten, dokaj velik in trnato privzdignjen. Pokrovke so kratke in široke, krajše od zadka, fino do rahlo grobo luknjičaste, v ramenskem delu rahlo razširjene in od strani plitvo udrte. Končni del oprsja je na spodnji strani je plitvo udrt, zato ob straneh s kratkima zobčkoma.

Rod glavotajev oz. skritoglavcev (Cryptocephalus) je precej težaven za določanje in prepoznavanje na terenu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se večinoma pojavljajo na večjih cvetovih in koškastih socvetjih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Aktivni so nekje od maja do julija, včasih vse do konca avgusta. Ličinke živijo v posebnem tulcu in se hranijo z rastlinskimi deli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ilirski lepenec (Cryptocephalus aureolus subsp. illyricus) - modrovijolični glavotaj* (Cryptocephalus violaceus) - gorski glavotaj* (Cryptocephalus monticola).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti