Rdeči kobulničar* (Coptocephala rubicunda)

  • Domov
  • Rdeči kobulničar*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Clytrinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-6 mm

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: suhi in srednje vlažni travniki, ruderalna mesta, območja s kobulnicami

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: oranžnoredeče obarvani, dokaj majhni lepenci s črnimi lisami na pokrovkah (precej variabilni). Glava je v celoti črna, navzdol obrnjena in večinoma skrita pod oprsnim ščitom. Tipalnice so drobnočlenaste, nekoliko nazobčane, črne, le bazalni členki so črnordeči. Oprsni ščit (pronotum) je v celoti bleščeče oranžnordeč, polkrožen (pri samcih) ali zvonasto zožen (pri samicah), po spodnjem robu nekoliko valovit. Pokrovke so oranžno- do rumenordeče, široko valjaste, pri koncu zaokrožene, na ramenskem delu s parom črnih lis ob straneh, dve črni lisi sta tudi v spodnjem delu pokrovk, večinoma se ne stikata, lahko sta zelo majhni. Noge so v celoti črne, sprednje goleni so zelo dolge, prav tako prvi členki stopalc.

Vrste tega rodu je na terenu med seboj izjemno težko razlikovati!

 

Obnašanje in razvoj: toploljubna vrsta, ki se zadržuje predvsem na cvetovih različnih kobulnic (Apiaceae). Odrasli so aktivni nekje od julija do septembra, hranijo se s cvetovi in poganjki kobulnic. Tudi ličinke živijo na različnih kobulnicah in se prav tako hranijo z rastlinskimi deli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): enopasasti kobulničar* (Coptocephala unifasciata) - Scopolijev kobulničar (Coptocephala scopolina).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti