Sviščev dolgotipalkar* (Nemophora violellus)

  • Domov
  • Sviščev dolgotipalkar*

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-11 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: senčni gozdovi, gozdne čistine, gozdni obronki, rastišča s svišči

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prednja krila so kovinsko bleščeča, večinoma bakrenasta z rahlo vijoličastim leskom, v mirovanju strehasto zložena ob telo. Zadnja krila so pri samcih bakrenosiva, pri samicah nekoliko bolj vijoličasto bleščeča. Samci imajo zelo dolge tipalnice, ki so na spodnjem delu gosto porasle s temnimi, vijoličasto se bleščečimi luskicami, v zgornji polovici so belkaste. Pri samicah so tipalnice krajše in bolj mavričnih barv. Oči so precej velike, svetle, na temenskem delu se nahaja šop rumenkastih dlačic. Tipalčice (palpi) so pri samicah na bazi porasle s črnimi dlačicami (pri samicah N. cupriacella so te dlačice rumenkaste do rjasto rjave).

 

Obnašanje in razvoj: razvoj vrste je vezan na nekatere "velike" svišče (Gentiana spp.). Odrasli so aktivni čez dan in se večinoma zadržujejo na cvetovih. Letajo od junija do konca julija. Malde gosenice so belkaste, s črno glavo in črnimi oprsnimi segmenti, gole. V kasnejših stadijih si zgradijo poseben tulec (vrečko) iz odpadnega materiala, peščenih zrnc ali blata, v katerem se tudi zabubijo. Hranijo se z listi in poganjki hranilne rastline, večinoma sta to navzkrižnolistni svišč (Gentiana cruciata) in svilničevolistni svišč (G. asclepiadea).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bakrenasti dolgotipalkar* (Nemophora cupriacella) - kovinski dolgotipalkar (Nemophora metallica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti