Kolenčasti zlatobleščeči rogin* (Chrysanthia geniculata / Ch. nigricornis / Ch. viridis)

  • Domov
  • Kolenčasti zlatobleščeči rogin*

Družina: bleščeči rogini (Oedemeridae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, gozdni robovi in čistine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: ozko podlogasti hrošči z dolgimi, nitastimi tipalnicami in kovinsko bleščečim telesom, ki je zeleno, modro ali bakrenasto obarvano. Glava je podaljšana naprej, drobno pikčasta, oči so obstransko nameščene. Tipalnice so drobnočlenaste, sestavljene iz 11 členkov, temne, le bazalni členki so delno rumenkasti (2. členek je krajši od 3.). Oprsje je ozko kvadratasto in srčasto zoženo, zelo drobno luknjičasto, v spodnjem delu ožje od pokrovk. Te so podolgaste, z močnim ramenskim delom, s po 4 vzdolžnimi rebrastimi linijami na vsaki pokrovki, drobno zrnato luknjičaste, po stranskih robovih porasle s svetlimi in temnimi dlačicami. Noge so rumenorjave, le srednja in zadnja stegenca (femori) so vsaj delno črna (sprednja stegenca pogsto s črno črto), na bazalnem delu rdečerjava in zato dokaj dvobarvna, niso izrazito odebeljena (tudi pri samcih ne).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od junija do avgusta na cvetovih rastlin, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Aktivni so predvsem v sončnih dneh. Ličinke živijo v trhlem in razpadajočem lesu iglavcev, hranijo se z lesovino.

 

Podobne vrste (* neuveljavljeno ime): zeleni zlatobleščeči rogin* (Chrysantha viridissima) - rumenonogi zlatobleščeči rogin* (Chrysantha flavipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti