Navadna tolovajka* (Neoitamus cyanurus)

  • Domov
  • Navadna tolovajka*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, gozdne čistine, grmovnata območja, gozdni robovi, travniki, parki, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: dokaj velika, vitka grabežnica. Glava je dokaj široka, na frontalnem delu bleščeče svetla z dolgimi ščetinami (zgornje so črne, spodnje svetle), oči so velike, mavrično rdečerjave, med seboj razmaknjene, v zadnjem (postokularnem) delu z naprej ukrivljenimi, dolgimi ščetinami. Oprsje (toraks) je sivo, z osrednjo, nekoliko razcepljeno temno liso in s po tremi manjšimi lisami ob straneh. Krila so prosojna, z nekoliko temnejšimi in krepkejšimi žilami (mikrotrihalne dlačice so na bazalni radialni celici le ob zgornjem robu). Zadek je dolg in vitek, sestavljen iz črnih členkov, ki so v spodnjem delu svetlo obrobljeni. Leglica (ovipozitor) je dokaj dolga, koničasta, s temnima predčlenkoma. Noge so izrazito pisane, po stopalcih (ta so črna) štrleče ščetinastodlakave, stegenca (femori) so v celoti črna, goleni (tibiae) so rdečerjave, le na konicah so črno lisaste.

 

Samec: podoben je samici, le da je manjši. Pri njem je konica zadka (hipopigij) rahlo betičasta, razvita v kompleksen spolni aparat s kleščicami.

 

Obnašanje in razvoj: plenilska vrsta, ki iz zasede lovi predvsem leteče žuželke, npr. druge dvokrilce (Diptera), čebele (Apiidae) in podobno. Odrasli so aktivni nekje od maja do avgusta, predvsem v sončnih dneh. V času parjenja samci prinesejo ulovljen plen samici kot darilo, s katero jo zamotijo, medtem ko se z njo parijo. Pogosto po paritvi s plenom odletijo k drugi samici. Ličinke živijo v tleh in so prav tako plenilci manjših žuželk oz. njihovih ličink.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gibka tolovajka* (Neoitamus socius) - alabasterka* (Pamponerus germanicus) - golohrbta grabežnica* (Stilpnogaster aemula).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti