Zlatorita grabežljivka* (Antipalus varipes)

  • Domov
  • Zlatorita grabežljivka*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-21 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetla in topla odprta mesta, suha travišča, grmovja, peščena ruderalna mesta, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: dokaj velika, vitka grabežnica. Glava je dokaj široka, na frontalnem delu bleščeče svetla, z gostim osrednjimo šopom ščetin (zgornje so črne, spodnje so svetle). Oči so velike, mavrično rdečerjave, med seboj razmaknjene, v zadnjem (postokularnem) delu s kratko ukrivljenimi ščetinami. Oprsje (toraks) je sivo, z osrednjo, nekoliko razcepljeno temno liso in z rahlo grbastimi lisami ob straneh. Krila so prosojno rjavkasta, z nekoliko temnejšimi in krepkejšimi žilami. Zadek je dokaj krepak, sivkast, členki imajo ob spodnjih robovih svetle ščetine. Leglica (ovipozitor) je kratka in široka, črna in z rumenkastimi dlakami na končnem tergitu (zadnji spodnji segment). Noge so krepke in dolge, po stopalcih (ta so črna, le prvi členek je delno rdečerjav) štrleče ščetinastodlakave, stegenca (femori) so v celoti črna, goleni (tibiae) so rdečerjave, le na konicah črno lisaste.

 

Samec: podoben je samici, le da je pri njem konica zadka (hipopigij) povečana v črn spolni aparat s kleščicami.

 

Obnašanje in razvoj: plenilska vrsta, ki iz zasede lovi predvsem leteče žuželke, npr. druge dvokrilce (Diptera), kožekrilce (Hymenoptera) in podobno. Odrasli so aktivni nekje od maja do avgusta, predvsem v sončnih dneh. V času parjenja samci prinesejo ulovljen plen samici kot darilo, s katero jo zamotijo, medtem ko se z njo parijo. Pogosto po paritvi s plenom odletijo k drugi samici. Ličinke živijo v tleh in so prav tako plenilci manjših žuželk oz. njihovih ličink.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zlatnata grabežnica* (Machimus chrysitis) - navadna tolovajka* (Neoitamus cyanurus) - golohrbta grabežnica* (Stilpnogaster aemula).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti