Zlatoščetinasta ubijalka* (Choerades fimbriata)

  • Domov
  • Zlatoščetinasta ubijalka*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-17 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: svetli listnati gozdovi, gozdne čistine in gozdni obronki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velika, dokaj temna grabežnica, ki je porasla z zlatorumenimi ščetinami, izrazitehje v pasovih na zadku. Glava je dokaj velika, v sprednjem delu, ki je med očmi zelo svetel, je porasla s šopi temnih ščetin med katerimi so tudi zlatorumene dlake. Oči so velike, rdečerjave, pogosto z zelenkastim lesketom. Tipalnice so betičaste, 1. členek je dvakrat daljši od naslednjega. Oprsje (toraks) je bleščeče črno, z rumenimi ščetinami poraslo večinoma le ob straneh. Krila so prosojna, rahlo temna, z izrazitimi žilami. Zadek je dokaj širok, črn, pri samcih je v bazalnem delu pas belih ščetin, ostali členki so v pasovih (predvsem s stranske strani) porasli z zlatorumenimi dlakami na spodnjem robu (zato zadek rahlo spominja na zadek pri osah ali čebelah), pri samicah je ta poraslost gostejša. Noge so krepke, črne, porasle z rumenimi dlakami, stegenca zadnjih nog so dolga in le rahlo povečana.

Vrste iz tega rodu so med seboj zelo podobne in težavne za prepoznavanje, tudi taksonomska razdelitev vrst ni dokončna.

 

Obnašanje in razvoj: kot večina grabežnic je tudi ta vrsta plenilska. Odrasli prežijo na mimoleteče žuželke iz zasede in jih uplenijo večinoma v letu. Ubijejo in izsesajo jih s pomočjo močnega ustnega aparata, ki je oblikovan v kljunec. Aktivni so nekje od junija do septembra. Tudi pri parjenju samci prinašajo uplenjene žuželke kot "svatovsko darilo" za samice, s katerimi se nato parijo. Ličinke živijo in se razvijajo v trohnečem lesu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mala ubijalka* (Choerades femorata) - gostodlakava ubijalka* (Choerades fuliginosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti