Lisasti volkec* (Pardosa amentata)

  • Domov
  • Lisasti volkec*

Družina: pravi volkci (Lycosidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: nekoliko vlažnejša območja, obrežja voda, močvirni travniki, poplavni logi, grmovja, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: sivo- do temnorjavo obarvana. Glavoprsje (prosoma) je diskasto in zaokroženo, v osrednjem delu s svetlejšo progo, ki jo obdaja temnejši, pogosto žarkasto poslikan predel, na zunanjem robu so pogosto svetle pike. Zadek (opistosoma) je nekako tako velik kot oprsje, valjast, na bazalnem delu s črnima lisama, rjavkast in večinoma gosto posejan z bolj ali manj izrazitimi svetlimi pegami. Noge so lisasto rjave, precej dolge.

 

Samec: je manjši od samice, prepoznamo ga po velikih in črnih pedipalpih. Glavoprsje je temnejše, skoraj črno, z ozko svetlo osrednjo liso. Na zadku so svetle lise pogostejše ob robnem delu. Bazalni členki nog so črni, ostali členki so rumenorjavo pasasti.

 

Obnašanje in razvoj: talna vrsta, ki se pogosto zadržuje v travni ruši ali na obrežnem rastlinju, pogosto pa ga opazimo tudi na obdelovalnih površinah. Ne plete mrež, svoj plen lovi iz zasede. Podobno kot pri ostalih volkcih tega rodu, samice nosijo kokone z jajčeci pritrjene na zadku dokler se ne izležejo mladi pajkci. Ti nekaj časa živijo na hrbtu matere, ki jih prenaša naokrog.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): njivski volkec* (Pardosa agrestis) - gorski volkec* (Pardosa monticola) - navadni gozdni volkec* (Pardosa lugubris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti