Kratkokrila ostroglavka (Conocephalus dorsalis)

  • Domov
  • Kratkokrila ostroglavka

Družina: mečarice (Conocephalidae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-18 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: močvirni travniki, trstičevja, sestoji šašev, visoka obrežna vegetacija, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Samica: pretežno zeleno obarvana s širokim, najpogosteje rumenorjavim (ali črnim) pasom na hrbtu, ki sega od temena glave vse do konca zadka. Glava je v čelnem delu koničasta, z dolgimi, tankimi tipalnicami, ki so mnogo daljše od telesa. Oprsje (pronotum) je sedlasto, zeleno, le po zgornji strani rjavkasto ali črno. Krila (pokrovke) so zelo slabo razvita in večinoma manjkajo (pojavljajo se tudi osebki z dobro razvitimi krili), večinoma so v večjem delu rumenorjava. Noge so zelene in drobno črno pikčaste, zadnje (skakalne) so precej krepke, stopalca (tarzi) so rumenkastorjavi. Na koncu zadka je razvita srpasta, rjavkasta leglica.

 

Samec: podoben je samici. Pri njem so krila večinoma razvita in do 8 mm dolga. Na koncu zadka ima razvite cerke (izrastke).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se večinoma zadržujejo v visokih steblikah, med trstičevjem in visoko travno rušo. Aktivni so nekje od julija do oktobra, hranijo se z rastlinami, občasno tudi z manjšimi žuželkami. Samice odlagajo jajčeca v stebla in liste visokih steblik, kjer tudi prezimijo. Vrsta je ogrožena predvsem zaradi izginjanja ustreznih habitatov.

 

Podobne vrste: dolgokrila ostroglavka (Conocephalus fuscus) - nekatere vrste iz rodu steblikovka (Leptophyes sp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti