Sploščena lišajka (Eilema depressa / Katha depressa)

  • Domov
  • Sploščena lišajka

Družina: neprave sovke (Erebidae: Arctiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-34 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: listnati in mešani gozdovi, mejice, parki, grmovnata področja, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: krila so v mirovanju plosko zložena vzdolž telo. Sprednja krila so temno- do svetlosiva (redko srebrno belkasta ali zelo temnosiva), z rumeno črto v ramenskem delu, temno zaprašena na konicah. Glava je večnioma žvepleno rumena, s tankimi, temnimi, nitastimi tipalnicami in črnimi očmi. Oprsje je precej široko, večinoma rumenkasto, redkeje sivkasto ali belkasto, z dvema obstranskima "trnatima" izrastkoma v spodnjem delu. Noge so sive.

 

Samica: podobna je samcu, le da so prednja krila pri njej mnogo bolj temno siva (včasih tudi svetlejša), z izrazito rumeno obrobo ob zunanjem delu (ta pri svetlih osebkih manjka). Oprsje je pogosto sivo in ne rumeno.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni ponoči, čez dan počivajo skriti v podrasti ali pod listi dreves. Aktivni so v juliju in avgustu. Gosenice so črnikaste, s svetlejšim vzorcem na hrbtu in z dvema do tremi izrazitejšimi "sedlastimi" črnimi lisami, gosto porasle s ščetinami. Prehranjujejo se z algami in lišaji, ki uspevajo na iglavcih in tudi listavcih, kot je hrast (Quercus sp.).

 

Podobne vrste: močvirska lišajka (Eilema griseola) - rumenoglava lišajka (Eilema complana) - rumena lišajka (Eilema lurideola).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti