Svetli mlakužar* (Laccophilus hyalinus)

  • Domov
  • Svetli mlakužar*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Laccophilinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: manjše stoječe vode, mrtvice, kanali, vodni jarki, mlake

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno hidrodinamično, rjavkasto, z rumenkastimi lisami. Glava je skrita pod oprsni ščit in v spodnjem delu enako široka kot le-ta, rumenkasta, s temnejšimi lisami, oči so nameščene na zunanjem delu, odmaknjene. Tipalnice so nitaste, rumenkaste, na konicah temnejše. Oprsje je zaobljeno, pri glavi zoženo, v spodnjem delu enako široko kot pokrovke, rumenkasto, s prečnimi rjavkastimi pasovi. Ščitek (scutellum) je zakrit. Pokrovke so v obrisu čolničaste, na zgornjem delu skoraj ravne, nekje pri sredini najširše, nato se počasi ožijo, večinoma rjave, s svetlejšimi, vzdolžnimi lisami, ki so izrazitejše ob robu pokrovk in v zgornjem delu šiva. Noge so rumenorjave, kratke in krepke, še posebej zadnje noge imajo močne, nazobčane členke, ki so oblikovane v polkrožen, stridulacijski organ.

 

Obnašanje in razvoj: sladkovodni hrošči, ki so sicer splošno razširjeni, a jih le redko opazimo, saj živijo med rastlinjem. Tako odrasli, kot tudi ličinke lovijo drobne vodne živali. Aktivni so skozi vso leto.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): barjanski mlakužar* (Laccophilus ponticus) - mali mlakužar* (Laccophilus minutus) - dvopikasti mlakužar* (Laccophilus biguttatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti