Žalobni lakotin preprogar* (Epirrhoe tristata)

  • Domov
  • Žalobni lakotin preprogar*

Družina: pedici (Geometridae: Larentiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 19-24 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: gozdovi, gozdni obronki, mejice, robovi travnikov, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna beločrtemu preprogarju* (Epirrhoe alternata), le da so krila v splošnem kontrastnejša in temnejša. V zunanjem (postdiskalnem) belem pasu, ki je valovito nazobčan, potekajo po sredini temne pike oz. zelo kratke črtice (te niso povezane!). Od zelo podobnega pasastega lakotinega preprogarja* (Epirrhoe hastulata) se loči po tem, da so črne dlačice na zunanjem robu enakomerno razporejene, medtem ko so pri E. hastulata dlačice ob žilah M1 in M2 zbližane (opazi se kot neenakomeren vzorec črno-belih pasic na robu). Ločita se tudi po obarvanosti zadka, ki je pri E. tristata svetel, s po dvema temnima lisama na vsakem segmentu, pri E. hastulata pa je zadek črn, z belimi, prečnimi pasovi.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v mraku in ponoči, čez dan počivajo v podrasti ali skriti pod listjem. Letajo nekje od maja do julija. Gosenice so vitke, v zgodnjih stadijih zelene, kasneje postanejo rjave. Na bočni strani sta značilna temna črta in pod njo širša, svetla črta. Hranijo se z listi različnih lakot (Galium sp.). Prezimi na tleh kot buba v kokonu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pasasti lakotin preprogar* (Epirrhoe hastulata) - sivoprogi lakotin preprogar* (Epirrhoe alternata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti