Lakotova travniška stenica* (Polymerus unifasciatus)

  • Domov
  • Lakotova travniška stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: različni tipi travnikov, topla in suha področja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velike stenice s črno-rjavo ali črno-rumeno obarvanim telesom, ki je pokrito s prileglimi, zlatorumenimi ali srebrnkastimi dlačicami. Glava je ozko trikotna, z velikimi očmi, temna. Tipalnice so nitaste, rumenkaste, 2. členek je daljši od ostalih, pri vrhu je temnejši. Oprsje (pronotum) je trikotno trapezasto, črno, v spodnjem delu večinoma rumenkasto obrobljeno. Ščitek (scutellum) je trikoten, temen s svetlo konico (svetel del lahko prevladuje). Pokrovke so večinoma dvobarvno rjavo-rumenkaste, bazalni del (clavus) je temen, osrednji del je rumenkast s temnejšimi lisami ob spodnjem delu (coriumu), ki je navzdol zapognjen, na konicah ima večinoma rdečo liso. Noge so rumenkaste, stegenca zadnjih nog so krepkejša in temnejše obarvana, rjavkasta ali rdečkasta, goleni so po eni strani porasle z ostrimi trni.

 

Obnašanje in razvoj: travniška vrsta, ki se pojavlja od junija do oktobra. Ličinke so podobne odraslim, le da so bolj zelenkasto obarvane in še nimajo dobro razvitih kril. Tako odrasli, kot ličinke sesajo rastlinske sokove, predvsem na različnih lakotah (Galium sp.). Prezimijo v stadiju jajčec.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): močvirska travniška stenica* (Polymerus palustris) - pikčasta koprivova stenica* (Liocoris tripustulatus) - navadna travniška stenica* (Lygus pratensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti